olvasoterem

Könyvtárbemutatás

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai – előzetes bejelentés után – történeti ismertetéssel és a különböző állományrészek bemutatásával állnak az érdeklődők rendelkezésére.

 

Látogasson el az Üllői útra Szentkirályi utca sarkán található a megújult evangélikus székházba az Evangélikus Gyűjtemény | Evangélikus Országos Könyvtárba. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai – előzetes bejelentés után – történeti ismertetéssel és a különgyűjteményei bemutatásával állnak az érdeklődők rendelkezésére.

 

Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár

Fedezze fel Magyarország legnagyobb evangélikus történeti gyűjteményét!

 

A könyvtár része a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár, amely mintegy 28.000 kötetes lenyűgöző főúri gyűjteményt őriz. A könyvtár egyéni és csoportos ingyenes vezetett túrákat szervez péntekenként, ahol a látogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy megismerhessék ezt az egyedülálló történelmi, irodalmi, tudományos muzeális gyűjteményt.

Virtuális séta:  Evangélikus Országos Gyűjtemény | Evangélikus Országos Könyvtár | Podmaniczky - Degenfeld Könyvtár

 

Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

A Magyarországi Evangélikus Egyházat ismét nagy megtiszteltetés érte: az Esterházy család ajándékképpen adta át azt a könyvtárt, amely az olvasó írót és övéit körülvette. A mintegy tizenkétezer kötetes Esterházy Péter és Gitta Könyvtár értéke – elsősorban szellemi, kulturális értelemben – felbecsülhetetlen. Az Evangélikus Országos Könyvtár különgyűjteményként őrzi, mutatja be és szolgáltatja ezt az örökséget.

Virtuális séta: Evangélikus Országos Gyűjtemény | Evangélikus Országos Könyvtár | Esterházy Péter és Gitta Könyvtár, Közművelődési Tér

 

Bejelentkezés, időpontfoglalás:

 

Az egyéni és csoportos látogatásokra előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetést követően van lehetőség, kirándulásonként maximum 20 fővel. Bejelentkezni mindenképpen írásos formában az alábbi elérhetőségeken  lehet a csoport létszámának és a kapcsolattartó elérhetőségének megjelölésével, érkezés előtt legalább 1 héttel.

 

E-mail: eogylatogatas [at] lutheran.hu (eogylatogatas[at]lutheran[dot]hu) vagy epgk [at] lutheran.hu (epgk[at]lutheran[dot]hu)

Telefon: +36 1 486 3555 vagy +36 20 770 0028

A bejelentés akkor érvényes, ha visszajelzést küldünk, amely tartalmazza a pontos időpontot és a fogadott létszámot.

A könyvtár az időpont-változtatás jogát fenntartja!

Választható programok:

 

 

Időtartam

Választható programok

Tartalom

Általános körbevezetés 

kb. 35-45 perc

Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár

és/vagy

Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

A könyvtár történetének, tereinek, állományának bemutatása. Rövid ismertetés a gyűjteményi egységekről, szolgáltatásokról, feladatainkról.

Nagy túra csoportoknak

kb. 1-1,30 óra

Evangélikus Országos Könyvtár, Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár, Esterházy Péter és Gitta Könyvtár, Evangélikus Országos Levéltár, az Üllői úti székház és a józsefvárosi evangélikus templom megtekintése.

A Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár és az evangélikus levéltár történeti tereinek bemutatása mellett az épülettel, valamint a józsefvárosi evangélikus templommal is megismerkedhetnek a látogatók.

Szakmai előadás, bemutató

megbeszélés szerint

megbeszélés szerint

A bemutató tartalmát az egyeztetett egyedi igények szerint állítjuk össze.

Iskolai csoportok fogadása

előzetes egyeztetéssel

megbeszélés szerint

Életkornak megfelelő tartalommal.

tematikus szeminárium hallgatói csoportoknak

előzetes egyeztetéssel

együttműködési megállapodás keretében

Fontos feladatunknak tartjuk, hogy az egyetemi hallgatókat, fiatal kutatókat megismertessük gyűjteményünkkel.  Amennyiben egyetemi oktatók és hallgatóik egy-egy szeminárium keretében ellátogatnak hozzánk, szívesen bemutatjuk nekik könyvtárunkat és szolgáltatásainkat. A gyakorlati tudnivalók mellett a hallgatói csoport szakjához kapcsolódó könyvtári forrásokat is ismertetjük.