olvasoterem

Hírek

A koronavírus-járvány második hulláma miatt, a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján, az Evangélikus Országos Könyvtár 2020. november 11-től visszavonásig nem fogad olvasókat.

››

Tájékoztatjuk… ››

Kedves Látogatóink!

Könyvtárunk 2020. február 27-én, technikai okok miatt zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Kedves Látogatóink!

Könyvtárunk 2020. február 2-án, konferencia miatt zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Minden kedves látogatónknak áldott karácsonyt és békés új esztendőt kívánunk!

"Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal."

(Jn 1 14)

Kedves Olvasóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az  Evangélikus Országos Könyvtár

››

Budapest – 2019. október 10-én új időszaki kiállítás nyílt az evangélikus múzeumban. A kiállításon cipszer – szepességi szász – családok múltja elevenedik meg olyan tárgyakon keresztül, amelyeket az örökösök bocsátottak a múzeum rendelkezésére. Ezek a tárgyak – jóllehet azonos kultúrkörből származnak – még sosem voltak együtt, egy helyen. Az elbűvölő, megható, megrázó és nem csak személyes kötődésük okán értékes emlékek mellett – számítógépes alkalmazás segítségével – betekintést nyerhet a látogató a Szepesség, illetve a legfontosabb szepességi városok és híres személyek történetébe is.… ››

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: H. Hubert Gabriella
 
Az evangélikus egyház pótolhatatlan értékeit őrzik a gyűjteményei. Vajon mit tudunk utódainkra hagyományozni? Meglévő és veszendő értékeinket meg tudjuk-e menteni? E kérdésekre válaszként az Evangélikus Országos Gyűjtemény (Levéltár, Könyvtár, Múzeum) 2017–2019 közötti gyarapodásának néhány példájával szeretnénk arra buzdítani egyházunk híveit, hogy egyháztörténeti értékeiket, egyházi fotóikat… ››
Szöveg: Hubert Gabriella, fotó: Balogh Kriszta, Czenthe Miklós
 
Tóalmás – Prónay Sándor egyetemes felügyelő hajdani tóalmási könyvtárát ma a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár részeként őrzi az evangélikus egyház. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai (Balogh Kriszta, Czenthe Miklós, Hubert Gabriella) Tóalmáson jártak, hogy megnézzék, hol volt eredetileg a tóalmási könyvtár. A romosnál riasztóbb állapot tárult eléjük.

Digitalizált evangélikus kincsek

Ma már bárki kényelmesen, akár az otthoni számítógépéről olvashat számos evangélikus könyvet, folyóiratot, böngészhet fotók között. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény régebbi és újabb digitalizálási munkáiról kérdeztük az intézmény igazgatóját, egyben a Magyar Evangélikus Digitális Tár szerkesztőjét, dr. Hubert Gabriellát.

 

Evangélikusok Budapesten – Előadások az EOM-ban

 

Kedves Olvasóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az Evangélikus Országos Könyvtár a mai napon

2019. március 8-án szerdán egész nap konferencia miatt zárva tart!

Megértésüket köszönjük!